Commissies keuren opnieuw artikelen Stapel af

nieuws
foto: Bob de Vries

De commissies die onderzoek doen naar het werk van Diederik Stapel hebben opnieuw meerdere publicaties van de wetenschapper afgekeurd. Ditmaal werden zeventien artikelen onderzocht waarvan er tien als vervalst werden bestempeld.

Het onderzoek naar de Groningse publicaties van Stapel wordt uitgevoerd door de commisie-Noort. Van de zes onderzochte artikelen door deze commissie werden er drie afgekeurd. Daarnaast kwamen drie van de vier hoofdstukken van zijn hand in het boek People on Our Minds: When Humanized Contexts Activate Social Norms niet door de keuring. Stapel werkte in totaal zes jaar aan de RUG, als hoogleraar cognitieve sociale psychologie.

De commissie-Levelt keurde zes van de tien onderzochte artikelen af uit de dat Stapel aan de Universiteit van Tilburg werkte. Het tiende artikel dat werd afgekeurd werd onderzocht door de commissie-Drenth. Deze commissie onderzoekt het werk van de wetenschapper toen hij bij de Vrije Universiteit Amsterdam werkte.

De fraude van Stapel kwam vorig jaar september aan het licht. De commissies die onderzoek doen naar de publicaties gaan in totaal 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken onderzoeken.