Woningcorporaties sturen brandbrief over akkoord Vestia

nieuws

De gezamenlijke noordelijke woningcorporaties vinden het niet redelijk dat zij de komende tien jaar elk jaar 7,5 miljoen euro bij moeten dragen om de schulden van collega Vestia op te lossen. Ze hebben daarover een brandbrief naar minister Spies gestuurd.

De woningcorporaties hebben uitgerekend dat zij daardoor 5.500 minder aan goedkope huurwoningen kunnen realiseren of dat zij energiebesparende aanpassingen van 33.000 woningen moeten laten schieten. Volgens de corporaties worden de noordelijke huurders, daardoor te zwaar getroffen, omdat het gemiddelde inkomen lager is dan het landelijke gemiddelde. Met name de zogenoemde krimpregio’s worden daardoor zwaar getroffen.

Ook vragen zij zich af waarom niet alle belastingbetalers aan de deal mee kunnen betalen en waarom de banken vergoed worden, die in de ogen van de Noordelijke corporaties mede verantwoordelijk zijn voor de enorme schuldenberg.

Minister Spies heeft onlangs een akkoord gesloten met de banken waar woningcorporatie Vestia zo’n 2 miljard euro aan schulden had opgebouwd, door risicovolle investeringen. De gezamenlijke Nederlandse woningcorporaties betalen daar 700 miljoen euro aan mee.