Stad moet bedrijventerreinen beter in de markt zetten

Groningen moet bedrijventerreinen geschikter maken voor kleinere bedrijven en verschillende functies zodat het de komende jaren aantrekkelijk blijft voor het bedrijfsleven. Dat schrijven twee twee adviesbureaus die een analyse hebben gemaakt voor de regio Groningen – Assen.

Louter en STEC verwachten dat tot 2030 relatief weinig vraag zal zijn naar bedrijventerreinen. Groningen doet het daarbij nog het beste omdat het een centrumfunctie in de regio heeft en omdat bedrijven zich tegenwoordig liever in een stedelijk gebied vestigen.

Omdat er in het verleden te optimistische plannen gemaakt zijn, zullen er in de hele regio bedrijventerreinen geschrapt en uitgesteld moeten worden. Binnen de gemeentegrens gaat het om zo’n 190 hectare, dat is een derde van de geplande uitbreiding. Zo verdwijnen de tweede fase van Westpoort, het Heldenpark bij het Hoendiep en een deel van het bedrijventerrein bij Meerstad in de ijskast. Andere plannen zoals het restant van de eerste fase van Westpoort, een deel van Roodehaan en het al eerder genoemde bedrijventerrein Meerstad, worden minder snel aangelegd.

De bedrijventerreinen die niet meer worden aangelegd stonden voor ongeveer 35 miljoen euro in de boeken. De tegenvaller werd al eerder bekend gemaakt.