“Op Oudejaarsavond is hij uit represaille vermoord”

nieuws
Johan Krüger en zijn dochter Laura voor het monument Sint-Joris en de Draak. Foto: Sebastiaan Scheffer

“Hij was op Oudejaarsavond bezig met het opstellen van de balans toen hij door de Duitsers uit zijn woning werd gehaald”, vertelt Johan Krüger. Opa Bossinga, die directeur was van de Bondspaarbank, werd even later op de Grote Markt neergeschoten.

“Tijdens de eerste oorlogsjaren zaaide een opperluitenant van de SD voor dood en verderf in Stad en Ommeland. Deze Anne Jannes Elsinga was fanatiek in het opsporen van Joden en onderduikers. Op 31 december werd hij door verzetsman Reint Dijkema op de Eendrachtsbrug neergeschoten. De Duitsers waren furieus en voerden een Aktion Silbertanne uit.”

“Op de dodenlijst stonden tien namen van notabelen waaronder die van mijn opa Bront Bossinga. Nadat hij opgehaald was werd hij op de Grote Markt in zijn rug neergeschoten.” Naast Bossinga worden uiteindelijk nog vijf mensen gefusilleerd. “Als je ouder wordt, en kinderen krijgt, ga je nadenken welke betekenis de Tweede Wereldoorlog heeft. We zijn allemaal gevormd door persoonlijke geschiedenissen. Er zijn nog zoveel mensen die in hun gedrag bepaald worden door die herinneringen. Op 4 mei denk ik aan die mensen.”

OOG Radio staat deze week uitgebreid stil bij de verschrikkingen die plaatsvonden tijdens de oorlogsjaren in Groningen. In samenwerking met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen is een vijfdelige serie gerealiseerd.

Luister hier naar het derde deel van de serie waarin Johan Krüger en zijn dochter Laura vertellen over hun opa Bront Bossinga die uit represaille door een verzetsdaad vermoord werd: