Nieuwe leiding UMCG moet risico legionella verkleinen

nieuws

In het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG is donderdag begonnen met de aanleg van een nieuwe waterleiding. De nieuwe leiding is nodig omdat afgelopen weekend de legionella bacterie werd aangetroffen.

Met de nieuwe leiding wordt het verhoogde risico op besmetting teruggebracht tot de normale situatie. De nieuwe waterleiding zorgt voor toevoeer van water uit het nieuwe ERIBA-gebouw van het UMCG. Belangrijke veranderingen in vergelijking met de vorige situatie is dat het buizenstelsel wordt verkort met vierhonderd meter. Daarnaast zijn een aantal risicoplekken uit het systeem gehaald. Niet alle leidingen worden vervangen. Het overblijvende gedeelte zal chemisch gereinigd en gedesinfecteerd worden.

De technische aanpassingen moeten vrijdag afgerond worden. Vervolgens zullen er monsters worden genomen en onderzocht op legionella. Na acht dagen zijn de uitslagen daarvan bekend. De verwachting is dat de patiëntenzorg op 4 juni weer hevat kan worden. Het ziekenhuis laat verder weten, dat zich tot op dit moment nog geen patiënten aan de poort van het ziekenhuis hebben gemeld met de legionellabesmetting.