“In de steeg stond met een verbeten gezicht een Duitse officier”

nieuws
Inge Klumper-Eleveld (l) en haar zus voor de woning van hun moeder in de Gelkingesteeg. Foto: Sebastiaan Scheffer

“Terwijl de Canadezen door de Gelkingestraat trokken zag mijn moeder dat drie zwaarbewapende Duitsers zich verscholen in de Gelkingesteeg.” Het is het verhaal van de moeder van Inge Klumper-Eleveld die tijdens de laatste oorlogsdagen de Tommies probeerde te waarschuwen.

“Mijn moeder, Beppie de Vries, woonde in een woning achter kapperszaak Eisses aan de Gelkingestraat. Tijdens de bevrijding mocht niemand de straat op en had mijn moeder zich samen met haar moeder en buurvrouw verschanst op de eerste verdieping. Als de Duitsers ontdekt worden probeert mijn moeder via de kapperszaak de Canadezen te waarschuwen.”

“Uiteindelijk weten zij een Duitse vliegenier op het dak te arresteren. Ondanks dat mijn moeder een ontzettende hekel aan de Duitse bezetter had, omdat ze haar verloofde bij Dokkum wegens verzetsdaden gefusilleerd hadden, zorgt ze er voor dat de vliegenier zijn portemonnee met foto’s van zijn gezin mag houden. Op 4 mei denk ik aan mijn moeder, aan alles wat gebeurd is, maar sta ik ook stil bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor het vrije land waar we nu in wonen.”

OOG Radio staat deze week uitgebreid stil bij de verschrikkingen die plaatsvonden tijdens de oorlogsjaren in Groningen. In samenwerking met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen is een vijfdelige serie gerealiseerd.

Luister hier naar het vijfde en laatste deel van de serie waarin Inge Klumper-Eleveld vertelt over de bevrijding van de Gelkingestraat die niet zonder slag of stoot voorbij ging: