Gracht en aardewerk Zorgwijk gevonden bij ringweg

Bij opgravingen aan de oostelijke ringweg ter hoogte van het Meedenpad in Beijum hebben archeologen de resten gevonden van de gracht van de voormalige borg Zorgwijk. Ook werd er een muur gevonden, waarvan de functie nog niet helemaal duidelijk is.

De borg zelf is in de negentiende eeuw gesloopt en dat is kennelijk grondig gebeurd, want zelfs fundamenten zijn er niet gevonden. Wel is er aardewerk uit de 17e eeuw gevonden en de resten van een visvijver. Uit de gracht en de visvijvers worden botanische monsters genomen die meer kunnen vertellen over de inrichting van het terrein. De gevonden muur is mogelijk onderdeel geweest van een brugconstructie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten archeologie van de Rijksuniversiteit in samenwerking met het onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef en de gemeente. Op het terrein komen de nieuwe op- en afritten voor de ringweg. De werkzaamheden zullen nog zo’n twee weken duren.

Deel dit artikel: