Brand legt Occupy-tent in de as

Een korte maar felle brand heeft in de nacht van zondag op maandag één van de tenten van het Occupy-kamp in de as gelegd. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

“De brand brak rond 04.50 uur uit”, vertelt woordvoerder Harry Annen van de Hulpverleningsdienst Groningen. “Onze bluswagen is met prio 2 (zonder haast, red.) ter plaatse gekomen.” Bij aankomst bleek één van de twee grote tenten op de hoek van de Sluiskade met de Westerhaven in brand te staan. De Groninger brandweer had het vuur snel onder controle. De brandweerlieden konden ook voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere tenten.

“Bij de brand is de tent die wij als film-tent gebruiken in de as gelegd”, vertelt de woordvoerder van Occupy Groningen. “Door het vuur is onze filmapparatuur en geluidsinstallatie volledig verwoest.” Over de oorzaak durft de woordvoerder geen uitspraken te doen, maar hij sluit brandstichting niet uit. “Normaal hebben we hier altijd beveiliging rondlopen, maar vanwege de inzet van beveiligingsmensen op het Bevrijdingsfestival was dat nu op een lager pitje gezet.”

Oorzaak brand niet duidelijk te krijgen
De technische recherche heeft maandagochtend onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. “Dat onderzoek is inmiddels afgerond”, vertelt woordvoerder Anthony Hogeveen van de Regiopolitie Groningen. “De Technische Recherche kan de oorzaak echter niet duidelijk krijgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat kortsluiting een oorzaak kan zijn, maar dat ook brandstichting niet uitgesloten kan worden.”

Rehwinkel betreurt incident
Burgemeester Peter Rehwinkel laat in een reactie weten het incident te betreuren. “Ik betreur het incident. Het geeft geen aanleiding om ons standpunt ten opzichte van de demonstratie van Occupy te wijzigen.”

Deel dit artikel: