Stadjers maken kennis met werking hart

nieuws
Foto: Wolter Deelman

Stadjers hebben woensdag op een educatieve manier kennis kunnen maken met de werking van het hart. Op de Grote Markt was daarvoor een levensgroot hart neergezet.

“Het is een heel groot hart van bijna vijf meter hoog en zes meter breed”, vertelt Ineke Bekkering van de Hartstichting. “Stadjers kunnen er door heen lopen en op die manier kennis maken met de kamers en boezems van het hart. Zo kunnen ze van de binnenkant zien hoe een hart werkt, hoe het er uit ziet en welke mankementen er op kunnen treden.”

Met het hart, en vooral met mankementen als defecte hartkleppen en dichtslibbende aders, wil de Hartstichting duidelijk maken dat onderzoek nog altijd nodig is. “We zijn volledig afhankelijk van giften uit de samenleving, waarvan we de helft aan onderzoek besteden. Nog altijd zien we dat dit hard nodig is, omdat veel mensen te maken hebben met hart- en vaatziekten.”

Het levensgrote hart van woensdag is de opmaat naar een publieksdag aanstaande zaterdag op het UMCG. “We organiseren dan ‘Tussen lab en leven’, en doel daarvan is eigenlijk dat wetenschappers en onderzoekers op een hele simpele en duidelijke manier uit gaan leggen waar ze mee bezig zijn.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer sprak woensdag met Ineke Bekkering, en sprak ook met twee studentes die een rondleiding ondernamen door het hart: