Esserveld duurste begraafplaats in Nederland

nieuws

De duurste begraafplaats van Nederland is het Esserveld in Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela onder 583 gemeentelijke begraafplaatsen in 285 gemeenten.

Om voor dertig jaar een plek te hebben op begraafplaats het Esserveld moet 6.869 euro worden neergelegd. Daarmee is de begraafplaats even duur als in 2011. De Friese gemeente Littenseradiel is het goedkoopst. Daar hoeft slechts 456 euro worden neergelegd voor een graf van twintig jaar.

De resultaten vloeien voort uit een onderzoek waarbij de tarieven voor een enkel graf vergeleken zijn met de prijzen van vorig jaar. Daaruit blijkt dat in Nederland de gemiddelde prijs met 6,27 procent verhoogd is. Uitschieter is het Groningse Winsum waar een graf bijna 113 procent duurder werd.

Dat de kosten per gemeente erg kunnen variëren komt volgens een woordvoerder van Dela doordat iedere gemeente haar eigen methode hanteert voor het bepalen van de kosten en de tarieven. “Transparantie van gemeentelijke tarieven is daardoor ver te zoeken. Gemeenten die al forse tarieven rekenen verhogen de tarieven, omdat de kosten volgens hen nóg hoger liggen. Dat een buurgemeente soms voor duizenden euro’s minder ook kostendekkend kan werken, blijft onverklaarbaar”.