Cartoons en tweets moeten wijzen op bewust gedrag

nieuws
Foto: Voorbeeld van een sticker zoals deze in de bussen van Qbuzz is terug te vinden

In honderd bussen van vervoersbedrijf Qbuzz zijn sinds maandag cartoons en tweets te zien die het bewust gedrag van reizigers moet stimuleren. De actie vindt plaats in het kader van ‘Samen in de bus’.

Veel busreizigers gedragen zich volgens de regels. Toch zijn er ook nog genoeg reizigers die niet opstaan voor ouderen en weigeren de buschauffeur te groeten. De cartoons laten op een speelse manier zien hoe je niet met elkaar om hoort te gaan. De tweet geeft er vervolgens een positieve draai aan. De hoofdpersoon uit de cartoon heeft iets van de situatie geleerd. Hij laat met een tweet weten zich in het vervolg anders op te stellen. “Met deze actie houden wij onze klanten een spiegel voor. We geven ze op een ludieke manier inzicht in hun eigen gedrag”, vertelt concessiedirecteur Annemarie Zuidberg-Tabak van Qbuzz. “Iedereen wil plezierig met de bus reizen. Qbuzz draagt daar graag aan bij.”

De actie ‘Samen in de bus’ wordt voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar werden de reizigers met stoelhoezen gewezen op hun gedrag. Dat de actie ook dit jaar nodig is, bewijzen statistische gegevens. Want daaruit blijkt dat er een afname is van sociaal gedrag is te zien.