Vanaf 2017 extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De provincies Groningen en Fryslân, de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Zuidhorn en spoorbeheerder ProRail willen vanaf eind 2017 een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden laten rijden.

Op dit moment rijden er drie treinen per uur tussen Groningen en Leeuwarden, waarvan er één een sneltrein is. Deze trein stopt alleen in Buitenpost. De extra trein is nodig omdat de laatste jaren het aantal reizigers op het traject fors is toegenomen, en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

De extra trein kan echter pas rijden wanneer er infrastructurele aanpassingen aan het baanvak zijn verricht. Zo zal station Leeuwarden aangepast moeten worden, moet het gedeelte tussen Zuidhorn en Hoogkerk dubbelsporig worden, en moet de snelheidslimiet op verschillende gedeelten omhoog. Ook zal er in Hoogkerk een nieuw treinstation gerealiseerd worden.

In principe zal de extra sneltrein alleen in Buitenpost stoppen. Vijf gemeenten in Noordoost-Fryslân willen echter dat de nieuwe trein ook in Feanwâlden zal stoppen. “Hierdoor ontstaan er logische punten waar auto’s, fietsen, treinen en bussen bij elkaar komen”, vertelt wethouder Jan Lammers van de gemeente Achtkarspelen. “Met deze keuze zal de maximale bereikbaarheid van deze regio fors toenemen”. Of de extra sneltrein ook daadwerkelijk een tweede stopplaats krijgt, zal in een later stadium worden besloten.

Luister hier naar Ab Smidt van het verkeerscomité Hoogkerk over het plan om in Hoogkerk een nieuw treinstation te realiseren: