Archeologen ontdekken oorzaak wateroverlast Friese boeren

nieuws
Foto: ifmaffieldschool.blogspot.com/

Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de oorzaak ontdekt waarom Friese boeren door de eeuwen heen altijd last hebben gehad van wateroverlast.

De archeologen zijn vorige week begonnen met opgravingen in een weiland bij het buurtschap Arkum, ten zuidwesten van Bolsward, in de gemeente Súdwest-Fryslân. Uit hun onderzoek blijkt dat boeren die hier aan het begin van de jaartelling leefden de oude veenlagen in dit gebied ontwaterden. Dit had als gevolg dat de bodem kromp en de oude Friezen steeds hogere terpen moesten bouwen om droge voeten te kunnen houden. Dit proces heeft eeuwen geduurd.

De archeologen zijn momenteel bezig om één van deze terpen op veen en klei te onderzoeken. Bij dit onderzoek hebben ze maandag de overblijfselen van een huisterpje uit de eerste tot derde eeuw na Christus gevonden. De verwachting is dat de opgravingen nog een aantal weken gaan duren.

Deel dit artikel: