FC Groningen buigt achterstand om in overwinning

FC Groningen is de tweede seizoenshelft gestart met een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Na een aantrekkelijke eerste helft stond FC Groningen bij rust met 1-0 achter door een doelpunt van Plet. Vlak na de pauze maakte Texeira gelijk en na ruim een uur spelen tikte Van Dijk de beslissende 2-1 binnen.

Eerste helft
FC Groningen begon zeer fel aan de wedstrijd. Dat resulteerde al na twee minuten spelen in een grote kans voor Petter Andersson. Hij schoot van dichtbij hoog over. Vijf minuten later kregen de Tukkers hun eerste kans van de wedstrijd. Glynor Plet kwam aan de rand van het strafschopgebied oog in oog te staan met Luciano. Hij omspeelde de doelman, maar schoot vervolgens rakelings over. Even later kreeg diezelfde Plet weer een goede mogelijkheid om de score te openen, maar dit keer kon Luciano de bal ternauwernood tegenhouden.

In de 16de minuut was het wel raak voor Heracles Almelo. Op aangeven van Marko Vejinovic rondde Plet de aanval in het strafschopgebied dit keer wel af: 0-1. Ook na het openingsdoelpunt bleef de uitploeg het gevaarlijkst. Samuel Armenteros was zelfs dichtbij de 0-2, ware het niet dat Luciano de bal op fraaie wijze uit zijn doel hield. Even daarna had Tadic de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij stiftte de bal in kansrijke positie naast.

Het spel golfde daarna op en neer. Tadic was opnieuw dichtbij een treffer uit een vrije trap, terwijl de gasten via Armenteros een goede kans kregen. Na iets meer dan een half uur spelen moest Jonas Ivens noodgedwongen het veld uit, hij kreeg de bal hard in zijn gezicht en kon niet verder. Kees Kwakman nam zijn positie in. FC Groningen zette voor rust nog aan, maar pogingen van David Texeira en Andersson leverden geen doelpunten op.

Tweede helft
FC Groningen begon uitstekend aan de tweede helft. Drie minuten na rust maakte Texeira de gelijkmaker op aangeven van Tadic (1-1). Texeira kwam voor zijn man en kopte de bal hard achter Pasveer. Het was zijn achtste doelpunt dit seizoen. Na het doelpunt bleef FC Groningen gevaarlijk en na ruim een uur spelen tikte Virgil van Dijk na een vrije trap van Andersson de 2-1 binnen. Daarmee boog de thuisploeg de 1-0 achterstand binnen twintig minuten om in een 2-1 voorsprong. De wedstrijd was daarna vooral spannend, grote kansen zoals in de eerste helft waren er niet of nauwelijks. Texeira kreeg in blessuretijd nog de grootste kans van de tweede helft, oog in oog met Pasveer schoot hij naast.

FC Groningen blijft door de overwinning achtste in de eredivisie met 29 punten uit 18 wedstrijden. Dat is evenveel als Vitesse dat door een beter doelsaldo op de zevende plaats staat. Volgende week zondag speelt FC Groningen de uitwedstrijd tegen FC Twente.

Opstellingen
FC Groningen: Luciano; Kappelhof, Ivens (35′ Kwakman), Van Dijk, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (71′ Bacuna), Pedersen (88′ Keurntjes), Tadic; Texeira.
Heracles Almelo: Pasveer; Breukers, Rienstra, Van der Linden, Looms; Quansah, Overtoom, Duarte, Vejinovic (77′ Van Mieghem); Plet (77′ Everton), Armenteros.

Statistieken
Scheidsrechter: Van Boekel.
Toeschouwers: 22.084.
Doelpunten: 16′ Plet 0-1, 48′ Texeira 1-1, 61′ Van Dijk 2-1.
Gele kaarten: Rienstra, Duarte (Heracles Almelo), Van Dijk, Kwakman en Bacuna (FC Groningen).

Luister hier naar de reactie van trainer Pieter Huistra

Luister hier naar de reactie van Virgil van Dijk

Luister hier naar de reactie van Kees Kwakman

Deel dit artikel: