Meldkamer Groningen verhuist naar Drachten

De meldkamer voor brandweer, politie en ambulance aan de L.J. Zielstraweg in de stad verhuist in de nacht van maandag op dinsdag naar Drachten. Met de verhuizing komt er een einde aan de regionale meldkamer in de veiligheidsregio Groningen.

De vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de nieuwjaarsbrand in café De Hemel in Volendam maakten de hulpverleningsdiensten duidelijk dat ze met één grote alarmcentrale beter zijn toegerust op grote rampen en calamiteiten. De meldkamer in Drachten, gevestigd in een spiksplinternieuw gebouw langs de A7, is de tweede van ongeveer tien nieuwe alarmcentrales in Nederland. Bijzonder aan de Noordelijke meldkamer is dat deze drie regio’s beslaat. Andere vergelijkbare meldkamers, zoals die in Oost-Nederland, beslaat maar twee regio’s.

Twee weken geleden verhuisde de meldkamer in Leeuwarden als eerste naar Drachten. Vorige week volgde Drenthe en in de nacht van maandag op dinsdag dus Groningen. De verhuizing betekent dat systeem voor systeem in Groningen ontkoppeld wordt, en in Friesland wordt overgenomen. Voor de Stadjers heeft de verhuizing geen gevolgen, alleen zullen de 112-telefoontjes voortaan niet meer in de stad, maar in Drachten worden opgenomen.

Verslaggever Yon de Smit was bij één van de laatste gesprekken: