Enexisaandelen inzet van politieke twist

nieuws

Er is een patstelling tussen de provincie en de gemeente Groningern over de Enexis aandelen deal. Dat bleek woensdag tijdens een commisievergadering in de Provinciale Staten.

Gedeputeerde William Moorlag maakte duidelijk dat de gemeente Groningen de provincie heeft gevraagd, bij te dragen in de verlichting van haar financiële situatie. Dit is opmerkelijk, omdat wethouder Karin Dekker een paar uur later in de gemeenteraad verklaarde dat de provincie de aankoop aanbood van de Enexis aandelen. De ruis die hierdoor ontstond zorgde voor veel commotie in zowel de Saten als in de gemeenteraad.

Voor Moorlag kan van bijdragen geen sprake zijn. Hij was wel bereid om “marktconforme waarden van de Stad over te nemen”. Zo ontstond de bereidheid dat in Meerstad alle betrokken partijen, waaronder de gemeente Groningen, gronden zouden afnemen en brachten vele contacten tussen provincie en gemeente Groningen later de aandelendeal in beeld. CDA-fractieleider Broens in Provinciale Staten vroeg zich openlijk af of de provincie makelaar en toezichthouder op de gemeentefinanciën tegelijk kan en wil zijn. Hij toonde zich “niet principieel” bereid, de aandelen over te nemen. Ook de SP toonde zich in Provinciale Staten faliekant tegen en voorzag een Griekse crisis.

De meeste fracties in de Staten voelden zich door de handelswijze van Gedeputeerde Staten overvallen, hekelden de zeer late informatie door Gedeputeerde Staten, en willen de deal in de Staten aan de hand van gedegen stukken nog eens grondig doorlichten.