Nog geen verrassende vondsten op Martinikerkhof

nieuws

Bij de opgravingen op het Martinikerkhof zijn nog geen bijzondere vondsten gedaan. Dat heeft archeoloog Gert Kortekaas vrijdag gezegd.

Onder de rijbaan is inmiddels alles afgegraven. Behalve de graven met menselijke botten, die eerder werden gevonden, zijn de archeologen nog geen andere voorwerpen tegengekomen. Volgens stadsarcheoloog Kortekaas is er dan ook sprake van een hele schone begraafplaats. De menselijke resten stammen uit de 17e en 18e eeuw en daaronder bevindt zich een laag met nog veel oudere botten, vermoedelijk uit het jaar 1000 of zelfs 800. Dit is overigens nog niet zeker en moet nog worden uitgezocht.

De komende weken gaan de archeologen proberen onder de trottoirs opgravingen te doen. Omdat daar veel kabels en leidingen liggen zullen de archeologen voorzichtig te werk moeten gaan. De publieke tribune zal naar verwachting vrijdagmiddag open gaan. Het is daar voor iedereen mogelijk om een kijkje te nemen en om tekst en uitleg vragen. De opgravingen vinden plaats in verband met de bouw van het prestigieuze Groninger Forum dat aan de oostzijde van de Grote Markt moet verrijzen.