Hoogleraar Stapel fraudeerde jaren

nieuws
foto: Bob de Vries

De in opspraak geraakte hoogleraar psychologie Diederik Stapel heeft hoogstwaarschijnlijk jarenlang gefraudeerd. Dat heeft rector magnificus Eijlander van de Universiteit van Tilburg tegen Omroep Brabant gezegd.

Stapel promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij aan de Rijksuniversiteit van Groningen werkte. In deze periode heeft hij mogelijk al fraude gepleegd. Volgens Eijlander kwam de fraude pas laat aan het licht omdat Stapel veel onderzoek zelfstandig uitvoerde. “Mijn indruk is dat niemand echt betrokken is geweest bij de fraude. Stapel deed veel onderzoek alleen. Daardoor heeft het vrij lang geduurd voordat dit boven de oppervlakte kwam”, aldus de rector magnificus. Eijlander baseert zich hierbij op de gesprekken die hij onlangs met Stapel voerde.

Eind september werd bekend dat Stapel gegevens van een onderzoek uit zijn duim had gezogen. De UvT zette de professor daarom op non-actief. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de deugdelijkheid van de onderzoeken die door de hoogleraar zijn uitgevoerd. De RuG laat weten aan deze onderzoeken mee te werken.