Groningse ruimtecamera oogst succes

nieuws
afbeelding: ESA/AOES Medialab; Herschel/HssO Consortium

Een in Groningen ontwikkelde camera die onderdeel uitmaakt van de ruimtetelescoop Herschel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het mogelijk oplossen van de vraag hoe water op aarde is gekomen.

Wetenschappers hebben woensdag de resultaten van een onderzoek gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature dat door de camera werd uitgevoerd. Daarbij werd de kleine komeet Hartley 2 bestudeerd, die eens in de zesenhalf jaar in de buurt van de aarde kom. Dankzij de Groningse camera kon worden vastgesteld dat de chemische samenstelling van het ijs op de komeet overeenkomt met dat van het water in onze oceanen. Dat ondersteunt de theorie dat het water op aarde is gekomen door het inslaan van kometen.

De HIFI camera is een onderdeel van de William Herschel-telescoop van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die op een van de Canarische eilanden staat. De camera is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut SRON.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *