Groningse onderzoekers: “Situatie Mauro is wel schrijnend”

nieuws
Foto: flickr.com/photos/-jvl-/

Urenlang debatteerde de Tweede Kamer donderdag over een verblijfsvergunning voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. Volgens minister Leers is de situatie rondom de jongen niet schrijnend genoeg. Groningse onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn het daar echter niet mee eens.

Een team onderzoekers heeft de afgelopen zeven jaar honderden dossiers bekeken, waar onder die van Mauro. Orthopedagoog Margriet Kalverboer vindt het vreemd dat Leers, na het bestuderen van het dossier, de situatie niet schrijnend genoeg vindt. “Het is sowieso bizar dat een Kamer een besluit moet nemen in een individuele kwestie waar ze de ins en outs helemaal niet van kennen”, zegt Kalverboer in het Radio 1 Journaal. “Daarnaast wordt een kind door het Kamerdebat publiek bezit en dat is een schending van de kinderrechten”.

Na het besturen van de dossiers met schrijnende gevallen komen de onderzoekers tot de conclusie dat er wat moet veranderen in het vreemdelingenrecht. “Kinderen in het vreemdelingenrecht moeten dezelfde positie krijgen als kinderen in het jeugdstrafrecht en in de civiele wet”. Kalverboer geeft toe dat Mauro inderdaad een vreemdeling is, maar behalve dat ook nog gewoon een kind is, en volgens het kinderrecht hebben ze gelijke rechten als kinderen. “Kinderen hebben bescherming nodig. In eerste instantie krijgen ze die bescherming van hun ouders. Als dat niet lukt dan heeft de overheid die taak”.

Daarnaast moet een rechter de mogelijkheid krijgen om ook inhoudelijk naar een zaak te kunnen kijken. Op dit moment is het zo dat de IND een besluit neemt en dat een rechter slechts bepaalt of het IND in redelijkheid tot dit besluit heeft kunnen komen.

Mauro terugsturen naar Angola is volgens de orthopedagoog een slechte zaak. “Hij gaat kapot als hij terug moet naar het Afrikaanse land. Acht jaar geleden kwam hij hier in Nederland. Hij werd door zijn ouders op het vliegtuig gezet zonder dat hij wist waar hij naar toe ging. Heeft vervolgens verschillende omzwervingen gehad in Nederland en is liefdevol opgevangen door een gastgezin en volledig ingeburgerd. Ik vind het vooral bijzonder hoe zijn omgeving voor hem strijdt”. Kalverboer zegt   blij te zijn dat de beslissing in het debat over het weekend heen is getild.