RuG doet ook zelf onderzoek naar Stapel

nieuws
foto: Bob de Vries

De Rijksuniversiteit Groningen gaat zelf onderzoek doen naar het wetenschappelijke werk van Diederik Stapel in de tijd dat hij voor de Groningse universiteit werkte. Enkele weken geleden werd bekend dat de professor gegevens van een onderzoek uit zijn duim had gezogen.

Stapel heeft inmiddels toegegeven dat hij data voor een onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters ‘hufteriger’ zijn dan vegetariërs, heeft verzonnen. Zijn huidige werkgever, de universiteit van Tilburg heeft hem daarop op non-actief gesteld en doet onderzoek naar de deugdelijkheid van alle eerdere onderzoeken van de hoogleraar. De RuG werkt aan dit onderzoek mee.

De RuG gaat nu echter ook zelf onderzoek doen naar de periode 2000 tot en met 2006, toen Stapel voor de Groningse universiteit werkte. De commissie staat onder leiding van prof. dr. Ed Noort, emeritus hoogleraar en oud-decaan van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RuG. Behalve wetenschappelijk onderzoek, kijkt de commissie ook naar de juridische gevolgen, mocht er ook bij de Groningse onderzoeken sprake zijn van fraude.

De universiteit denkt dat de commissie eind oktober zijn werk gedaan heeft.