Opnieuw fors verlies FC Groningen

FC Groningen verloor zondagmiddag de Derby van het Noorden met 3-0 van sc Heerenveen. Bij rust keek de FC tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt van Dost. Na rust scoorden Assaidi en Djuricic voor sc Heerenveen. Het was voor de tweede keer op rij dat FC Groningen met deze cijfers verloor.

Eerste helft
In de beginfase van de wedstrijd was het voor beide ploegen vooral aftasten. De thuisploeg nam wel het initiatief, maar dat leidde nog niet tot kansen. De eerste kans van het duel was voor FC Groningen-aanvoerder Petter Andersson. Na een pass van Kees Kwakman schoot Andersson hard in, maar Brian Vandenbussche kon de bal over zijn eigen doel tikken. Na een kwartier spelen kreeg FC Groningen opnieuw een goede mogelijkheid om de score te openen. Uit een hoekschop van Leandro Bacuna kwam de bal op het hoofd terecht van Tim Sparv, maar hij kopte te zacht in om Vandenbussche te verrassen. Even daarna kreeg Bas Dost een enorme kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten. Na een slordige fout van Kwakman kwam Dost oog in oog met Brian van Loo. De keeper van FC Groningen voorkwam met een prima reactie het openingsdoelpunt.

FC Groningen had na 25 minuten het veldoverwicht en het scheelde weinig of Bacuna zette de FC op voorsprong. Na een goede pass van Tom Hiariej kreeg Bacuna de bal niet langs Vandenbussche, omdat de doelman van sc Heerenveen opnieuw goed ingreep.
Vlak voor rust ontstond er weer gevaar uit een hoekschop van FC Groningen. Bacuna kreeg de bal bij Nicklas Pedersen, de Deen kreeg alle ruimte om uit te halen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot was veel te zacht om Vandenbussche te verschalken. Tegen de verhouding in kwam sc Heerenveen in de extra tijd op een 1-0 voorsprong door een kopbal van Dost na een voorzet van verdediger Jeffrey Gouweleeuw.

Tweede helft
FC Groningen begon goed aan de tweede helft. Bacuna kreeg in de 49ste minuut een enorme kans op de gelijkmaker, maar de aanvaller schoot te gehaast in waardoor de bal over het doel van Vandenbussche verdween. Vijf minuten later was sc Heerenveen dichtbij de 2-0, maar Van Loo voorkwam dat door een vrije trap van Daryl Janmaat met een knappe redding uit het doel te houden. Na ruim een uur spelen kwam de thuisploeg wel op 2-0 door Oussama Assaidi. De aanvaller mocht ver komen in het strafschopgebied, bedacht zich niet en haalde verwoestend uit.

In de 65ste minuut bracht trainer Pieter Huistra de nieuwe spits David Texeira in de ploeg voor Petter Andersson. Maar het was juist Heerenveen dat vlak na de wissel zelfs een grote kans op 3-0 kreeg, maar aanvoerder Viktor Elm kopte net over. FC Groningen creëerde na de 2-0 amper nog kansen en had het vooral lastig met de snelle vleugelaanvallers van Heerenveen, Luciano Narsingh en Assaidi. In de laatste tien minuten zette de FC nog aan voor een slotoffensief. Texeira was dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn halve omhaal ging net naast. sc Heerenveen besliste de wedstrijd definitief in de 85ste minuut. Filip Djuricic kreeg alle tijd en ruimte om de bal rustig binnen te schieten en zorgde daarmee voor de 3-0 eindstand.

FC Groningen staat momenteel vijftiende met 4 punten uit 5 duels. Volgende week zaterdag speelt de FC thuis tegen laagvlieger Excelsior.

Opstellingen
sc Heerenveen: Vandenbussche; Janmaat (Svec 59′), Breuer, Gouweleew, El-Akchaoui; Djuricic, Elm, Kums; Assaidi, Dost en Narsingh (Van La Parra 89′)
FC Groningen: Van Loo; Hiariej (Kappelhof 76′), Van Dijk, Kwakman, Burnet; Bacuna, Kieftenbeld, Andersson (Texeira 65′), Sparv; Tadic en Pedersen