Korten op schuldhulp kost alleen maar geld

nieuws
Foto: everystockphoto.com/photographer.php?photographer_id=47511

Korten op schuldhulp is een kortzichtige bezuiniging die een gemeentebestuur uiteindelijk alleen maar geld kost. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool Utrecht en Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening in verschillende gemeenten, waaronder Groningen.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het korten leidt tot meer huisuitzettingen, hogere werkloosheid en een stijgende belasting van andere vormen van hulpverlening. Elke euro die gemeenten besteden aan schuldhulpverlening leidt tot gemiddeld twee euro aan kostenbesparing op andere plekken, zo laten de onderzoekers weten. Op deze manier wordt er per honderdduizend inwoners circa 1,4 miljoen euro bespaard op uitkeringen en re-integratietrajecten en nog eens 1,1 miljoen op huisuitzettingen en daklozenopvang.

De onderzoekers hebben berekend dat als er gekort wordt op de schuldhulp dit in vijftig procent van de gevallen leidt tot escalatie van de problemen.

Deel dit artikel: