Bisschop De Korte: “Het was een zware tijd”

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/sarah_83

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen – Leeuwarden zegt een moeilijke tijd achter de rug te hebben. Zijn taak als woordvoerder op het terrein van misbruik in de kerk zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. De Korte zegt dit in het Radio 1 programma ‘Dit Is De Dag’.

“Het was vooral een zware tijd”, vertelt De Korte. “Ik heb mij vooral gericht op de slachtoffers. Het is voor sommige mensen al zo bevrijdend om hun verhaal te doen. Dat is erkenning waar enorme behoefte aan is”.

De Korte doet de uitspraak in een week waarin de Commissie Bandell met haar eindresultaten naar buiten kwam. Sinds de eerste berichtgevingen over seksueel misbruik in de kerk naar buiten kwamen, zijn drie commissies met een onderzoek bezig. Bandell deed onderzoek hoe de kerkelijke hulpverlening beter kan. “Het heeft lang geduurd, maar nu is toch het moment gekomen om te handelen. Om te laten zien dat het de kerk ernst is met de aanpak van het dossier”.

De bisschop vertelt in het radioprogramma dat de adviezen van Bandell gelijk zijn doorgevoerd. Zo is er aan ‘Hulp & Recht’ een einde gekomen, en moet een nieuwe structuur in de kerkelijke hulpverlening ervoor zorgen dat een herhaling van fouten uit het verleden niet meer mogelijk is.