Bezwaren van Bond Heemschut tegen Regiotram en Oostwand

nieuws

De Bond Heemschut wil dat de gemeente bij de aanleg van de regiotram meer rekening houdt met het beschermde stadsgezicht van de binnenstad. Ook vinden zij dat het nieuwe Oostwandplan te eentonig is en te weinig samenhang vertoont met de Zuidwand en het Stadhuis.

De bond Heemschut zou liever zien dat de tram om het centrum wordt geleid, maar als dat niet kan dan pleiten ze voor een smalle draadloze tram, zoals die in Seoul rijdt. Het stadsbeeld zou daarvan minder te lijden hebben en de gevels worden niet beschadigd door bovenleidingen.

Ook vindt de Bond Heemschut dat de gemeente een kans gemist heeft om de Oostwand van de Grote Markt werkelijk te verbeteren. Het plan is eentonig en vertoont geen samenhang met de omgeving. Bovendien worden bouwwerken met historische waarde ervoor vernietigd, zoals de Werkmanschool gebouwd door Mulock Houwer in 1921 en de 19de-eeuwse bioscoopzalen van het vroegere Images. De Bond wil ook dat de middeleeuwse muur die is overgebleven van het klooster Bloemhof behouden blijft en in de bouw van het Forum wordt opgenomen.