Sirenes toch te horen op autoradio

nieuws
Foto: flickr.com/photos/beggs/

Sirenes van hulpverleningsvoertuigen zullen in de toekomst toch te horen zijn op de autoradio. Minister Schultz van Verkeer is op verzoek van de Kamer bezig om het waarschuwingssysteem officieel in te voeren.

Het Flistersysteem zorgt ervoor dat het geluid van de autoradio uitgeschakeld wordt wanneer een hulpverleningsvoertuig met gillende sirenes inhaalt. Omdat juist het radiosignaal weggedrukt wordt heeft de minister de afgelopen periode een onderzoek gedaan in hoeverre de radiostations hier in mee willen werken. De koepelorganisaties die de publieke omroepen op landelijk en regionaal niveau vertegenwoordigen laten weten geen bezwaar te hebben.

De commerciële omroepen zien Flister echter niet zitten. Dit omdat de omroepen bang zijn er financiële schade door te lijden. Uit het onderzoek blijkt dat een aantal omroepen de financiële schade die ze er door lijden zelfs wil gaan verhalen bij de overheid. De minister heeft daarom besloten om Flister zodanig mogelijk te maken dat de commerciële radio wordt uitgezonderd.

De steun van de Kamer voor het systeem is opmerkelijk te noemen, omdat het vorige kabinet nog weigerde het systeem in te voeren. Dit omdat het teveel geld zou kosten. Nu blijkt echter dat Flister ook ingevoerd kan worden zonder geld van het rijk. “Een gezonde marktwerking lijkt mij hier op zijn plaats waarbij de hulpdiensten zelf de afweging maken tussen de kosten en de baten”, aldus de minister.