Agressieve kleuters worden later vaak gepest

nieuws
Foto: flickr.com/photos/tifwarmowski/

Pubers die gepest worden, waren als kleuter vaker agressief en hadden een minder sterke motoriek. Dat blijkt uit het proefschrift waarop sociaal geneeskundige Danielle Jansen van het UMCG binnenkort promoveert.

Pesten op school is een groot, wereldwijd probleem. Zo’n 20 procent van alle leerlingen is betrokken bij pesten, hetzij als dader, hetzij als slachtoffer. Danielle Jansen ontdekte dat agressief kleutergedrag een voorspeller is voor latere betrokkenheid bij pesten.

Kleuters met een goede motoriek zijn later als puber vaker een pestkop en minder vaak slachtoffer. Kinderen uit een lagere klasse lopen meer risico op pesten en pestgedrag. Dit alles is belangrijk om risicogroepen vroegtijdig op te sporen en te helpen.