“Overlijden van De Waal is groot verlies voor Groningen”

nieuws
Foto: flickr.com/people/judy-van-der-velden/

Een enorm groot verlies voor ons persoonlijk en voor de functie die hij hier bekleedde. Dat zegt Chris Fictoor naar aanleiding van het nieuws dat afgelopen woensdag artistiek directeur Rian de Waal van het Peter de Grote Festival op 53-jarige leeftijd is overleden.

Fictoor is Dean aan de School van de Performing Arts aan de Hanze Hogeschool en volgens hem moeten we De Waal vooral herinneren als een groot musicus. “Hij behoorde tot de wereldtop van de pianisten. Hij wist de muziek echt bij de mensen te brengen. Daarnaast heeft hij de afgelopen decennia veel festivals bedacht en ook zelf geleid. En ook heeft hij in het Drentse Valthermond een boerderij omgetoverd tot concertcentrum”, zegt Fictoor. Maar, benadrukt Fictoor, was De Waal ook een fantastisch en excellent docent. “Hij was een zeer betrokken en groot inspirator voor onze studenten tot op het laatste moment. In zijn jaren heeft hij ook studenten opgeleid die zelf later grote prijzen hebben gewonnen”.

Vanaf 2006 was De Waal artistiek directeur van het Peter de Grote Festival. “Hij heeft er voor gezorgd dat het festival artistiek is gegroeid door er zijn eigen stempel op te drukken. Onder zijn leiding zagen we ook dat het festival groeide, en dat er steeds meer bezoekers op af kwamen”. Volgens Fictoor kun je zeggen dat De Waal er voor gezorgd heeft dat het festival een belangrijke plaats heeft ingenomen in Noord-Nederland en Noord-Duitsland. “Hij was een collega onder de collega’s. Tientallen professionele musici werkten aan het festival mee en hij gaf hun leiding vanuit zijn inspirerende uitstraling, en dat ging altijd in grote harmonie en collegialiteit, maar wel met natuurlijke autoriteit”.

“Het overlijden van De Waal is een groot verlies voor Groningen. Hij was echt iemand die in dit landsdeel gezicht gaf aan de klassieke muziek, en dat verlies zullen we gaan voelen”, zegt Fictoor. Met de erfenis die De Waal achterlaat moet zorgvuldig worden doorgegaan. Over twee maanden, op 27 juli, begint een nieuwe editie van het Peter de Grote Festival en deze gaat, ondanks het overlijden, gewoon door. “Op dit moment beraden wij ons samen met het bestuur van het festival op hoe we De Waal tijdens die dagen het beste kunnen herdenken. Hoe we dat precies gaan doen, kan ik nu nog niet zeggen”, vertelt de Dean.