Groningen herdenkt oorlogsslachtoffers

Het Joods Monument aan de Hereweg, de stille tocht en de vlaggen die halfstok hangen. Groningen herdenkt woensdag de oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, om het leven zijn gekomen.

Dat gebeurt door kransleggingen bij de verschillende monumenten in Groningen. Zo worden woensdagochtend onder meer kransen  gelegd bij het N.S.- en Indië Monument op begraafplaats Selwerderhof en bij de graven van gesneuvelde militairen op het Esserveld in Helpman.

’s Avonds om 18.45 uur leggen het stadsbestuur, de Stichting 4 Mei Herdenking Groningen en de Joodse Gemeente kransen bij het Joods Monument. Na de kranslegging vertrekt een stille tocht naar het Martinikerkhof waar om acht uur twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Na de kranslegging bij het monument Sint Joris en de Draak, een ontwerp van professor L.O. Wenckebach, is er een herdenkingsbijeenkomst in de Martinikerk. Historicus Ruud Weijdeveld zal daar dit jaar de herdenkingsrede uitspreken.