Studenten maken massaal misbruik van uitwonendenbeurs

nieuws
Foto: ccarlstead

Studenten in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs blijken veel vaker misbruik te maken van de uitwonendenbeurs dan was verwacht. Er werd geschat dat het jaarlijks om 27 miljoen euro zou gaan, maar nu blijkt uit onderzoek dat studenten jaarlijks tussen de veertig en 55 miljoen euro ten onrechte opstrijken.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs is geschokt. “Het misbruik is nog groter dan verwacht. Reden te meer om in te grijpen. Dat is ook in het belang van studenten, want zij zijn hiervan de dupe. Elke euro die bij sjoemelaars en fraudeurs terecht komt, kan immers niet worden gebruikt voor onderwijs”, laat Zijlstra aan het Onafhankelijk magazine van Tilburg University weten.

De afgelopen periode is er een pilot uitgevoerd waarbij controleurs op huisbezoek gingen bij studenten die in de zogenaamde risicogroep zitten. Deze bezoeken werden behalve in Groningen, ook uitgevoerd in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. In totaal werden drieduizend studenten bezocht. 28 Procent van hen, blijkt uit de bezoeken, sjoemelt met de beurs. Zij zeggen dat ze op kamers zitten terwijl ze ondertussen nog bij hun ouders wonen.