Gruno’s TNT Postharmonie viert honderdste verjaardag

nieuws
De Gruno's TNT Postharmonie op de Rodermarktparade 2010. Foto: gph.nl

Het optreden in Amerika bij de beursgang van KPN, het act de présence geven bij het grote feest in de Amsterdam Arena ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima en het gezamenlijk optreden met de Limburgse muzikant Gé Reinders. Het zijn een aantal hoogtepunten uit het honderdjarig bestaan van de Gruno’s Postharmonie. Vrijdag is het precies honderd jaar geleden dat ze opgericht zijn.

De Postharmonie werd opgericht op 11 maart 1911 als de bedrijfsmuziekvereniging van het toenmalige Staatsbedrijf der PTT. Dit betekende dat je in de eerste decennia alleen muzikant bij de harmonie kon worden als je ook postbode was. Later is hier van afgestapt, alhoewel de harmonie nog altijd sterk gelieerd is aan de TNT. Tegenwoordig is Gruno’s TNT Postharmonie nog één van de twee overgebleven representatieorkesten. Behalve een harmonie heeft Gruno’s de afgelopen decennia ook een steelband, een Ëgerländer Kapel, een tamboerkorps en onlangs een dweilorkest opgericht.

De honderdste verjaardag werd vrijdag opgeluisterd met een kranslegging bij het grafmonument van Jan Evert Scholten op de Zuiderbegraafplaats. Scholten was een groot-industrieel en grondlegger van de Gruno’s Postharmonie. Zaterdag zal het programma vervolgd worden in Martiniplaza. Tijdens een officiële receptie zal daar aan burgemeester Peter Rehwinkel het jubileumboek en de jubileum CD overhandigd worden.