Archeologische vondsten bij Station Europapark

Archeologen hebben diverse voorwerpen bij opgravingen gevonden tussen de Helperzoom en het spoor op het Europapark. De voorwerpen zijn gevonden op de plek waar het nieuwe station Europapark komt en blijken uit de Romeinse tijd te komen. Dat heeft de gemeente dinsdag bekend gemaakt. De vondsten komen uit de 1e en 2e eeuw na Chr.

Twee weken lang is er gewerkt aan de opgraving. De verwachting was namelijk dat er ter hoogte van de zeespiegel archeologische sporen konden zitten. Bij de opgraving is veel aardewerk gevonden. Onder dit aardewerk bevinden zich scherven van een Romeinse amfoor, een importstuk uit de Romeinse tijd.

Het is mogelijk dat op dze plek een opslagterrein is geweest, een zogenaamde stapelplaats. Dit valt echter niet meer te achterhalen. Er is in de afgelopen eeuwen namelijk al veel gegraven op deze plek. Het archeologische onderzoek vond plaats vooraf aan de spoorbaanverbreding die wordt uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Groningen en ProRail. Na de spoorbaanverbreding worden nieuwe NS-perrons voor station Europapark gerealiseerd.