OBS De Starter wordt aardbevingsbestendige school

Ze moeten nog een half jaartje wachten, maar na de zomervakantie krijgen de leerlingen van OBS De Starter les in een gloednieuw schoolgebouw aan de Paterswoldseweg. Een bijzonder gebouw. Want het is het eerste aardbevingsbestendige schoolgebouw in Nederland.

Met de bouw werd driekwart jaar geleden begonnen. Een oud schoolgebouw van het Noorderpoort werd volledig gestript en vervolgens opnieuw opgebouwd. “Ik ben echt apetrots op het nieuwe gebouw”, zegt directeur Gerrie van Ewijk. Komende vrijdag krijgt de school de sleutel maar toch kunnen ze het komende half jaar nog niet zoveel met het pand.

“Het is misschien een beetje gek, want alles is af, maar toch gaat men hier de komende tijd weer druk klussen. Ze gaan namelijk een aluminium geraamte bouwen om de school daarmee aardbevingsbestendig te maken.” Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) bevestigt dit. “We konden dit helaas niet eerder doen omdat de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen pas twee weken geleden zijn binnengekomen. Deze richtlijnen gelden voor alle gebouwen die momenteel gebouwd worden of gaan worden.”

OBS De Starter zal daarom vanaf augustus in het gebouw trekken. “Het is jammer dat het wat langer duurt, maar we kunnen straks in ieder geval wel zeggen dat we les geven in het allereerste aardbevingsbestendige schoolgebouw van Nederland”, zegt Ewijk.