PvdD: ‘Woonschepenhaven ernstig vervuild’

nieuws
foto: Google Streetview

De Partij voor de Dieren heeft het college om opheldering gevraagd over het mogelijk verzwijgen van informatie over de ernstige vervuiling in de woonschepenhaven aan het Eemskanaal.

Gerjan Kelder is onthutst over het opduiken van een rapport waarin vermeld staat dat er in de woonschepenhaven sprake is van zeer ernstige bodemvervuiling. Kelder: “In december is het revitaliseringsplan voor de woonschepenhaven behandeld. Wij vinden het heel vreemd dat er niets wordt gezegd over de aanwezige vervuiling. Tijdens de behandeling heeft de raad hier ook vragen over gesteld, maar ook toen heeft het college er niets over gezegd.”

De partij vindt ook het ontkennen van de aanwezigheid van nestelende boerenzwaluwen merkwaardig. Op diverse plekken in de woonschepenhaven zijn die aanwezig: dat is in meerdere gesprekken door bewoners aan de gemeente voorgelegd. “Het interesseert ze kennelijk niet wat de bewoners zeggen. Of het komt ze niet uit dat er nesten van boerenzwaluwen zijn, die voor iedereen te zien zijn, maar door de gemeente niet zijn opgemerkt.”

Ook zijn er vragen over het stuk grond vanaf de woonschepenhaven tot aan de Driebondsbrug. Hier was sprake van een ruig natuurgebiedje met tientallen fazanten, spechten, vossen, reeën en zelfs ijsvogels en uilen. Allemaal weg, omdat de gemeente daar in de afgelopen zes, zeven jaar geleidelijk alle ruige begroeiing heeft weggehaald. Kelder: “Wij willen weten waarom dat is gebeurd, of het aan de raad is voorgelegd en of alle benodigde vrijstellingen zijn aangevraagd”.