Moslims vieren Id al-Adha: “Dit is ons belangrijkste feest”

nieuws
Foto: ingezonden

Op sportpark Het Noorden hebben moslims zondag Id al-Adha gevierd. Volgens een woordvoerder van de Al-Rahma moskee was er voor de viering veel belangstelling.

“Het gebed vond vanochtend plaats om 08.30 uur”, vertelt de zegsman. “Ieder jaar zien we dat de belangstelling toe neemt. Onze schatting is dat er dit keer vijfhonderd moslims aanwezig waren. Zoveel mensen hebben we nog niet eerder mogen verwelkomen.” De belangstelling is ook de reden dat het gebed buiten op een sportterrein plaatsvindt omdat de moskeeën in de stad niet voldoende capaciteit bieden.

Id al-Adha
Maar wat is Id al-Adha precies? “Je kunt rustig zeggen dat dit ons belangrijkste feest is. Eid al-Fitr, het Suikerfeest, wordt het kleine feest genoemd. Id al-Adha, dat we ook kennen als het Offerfeest, is het grote feest. Het is het tweede grote feest in de Islamitische kalender. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham) en zijn bereidheid om zijn zoon te offeren als gehoorzaamheid aan God.”

Vergeving
De datum waarop het feest gevierd wordt, wisselt elk jaar. Dit heeft te maken met de maankalender die moslims gebruiken. “Wat goed is om te benoemen is dat het meer is dan een religieus feest. Deze dag is een moment van samen kunnen zijn, familie en gemeenschap. We staan ook stil bij waarden als opoffering, vrijgevigheid, dankbaarheid en medeleven. Om een voorbeeld te geven. Er waren vanochtend veel kinderen aanwezig. Zij krijgen cadeautjes op deze dag. En ook niet onbelangrijk. Op deze dag nemen moslims ook de tijd om de mensen die hen onrecht hebben aangedaan vergeving te schenken.”

Foto: ingezonden