Zorgen bij RUG vanwege groeiend aantal tenten op Harmonieplein

nieuws
Een foto van het tentenkamp op woensdagochtend, gemaakt door één van de actievoerders (via encampment.rug of Instagram)

De demonstratie op het Harmonieplein van Pro-Palestijnse activisten begint de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) steeds meer zorgen te baren.

“Voor de tweede nacht op rij brachten demonstranten de nacht rustig door op het Harmonieplein”, laat de universiteit woensdagochtend weten via X. “We maken ons echter zorgen over de veiligheid vanwege de toename van het aantal tenten en meegebrachte spullen.”

Op het kamp lijkt het aantal tenten inderdaad behoorlijk te zijn toegenomen. Met pallets en kratten staat er inmiddels zelfs een officieuze informatiebalie bij het kamp. De actievoerders gaan ondertussen rustig door met waar ze de afgelopen dagen mee zijn begonnen. Dagelijks worden er workshops gegeven en voor vanavond is er opnieuw een concert gepland.

De demonstratie bij het Harmoniegebouw begon maandagochtend. Terwijl er een walk-out plaatsvond bij het Academiegebouw werden er tentjes opgezet op het plein voor het gebouw. Het ging om een groep van ongeveer 150 demonstranten, waarvan vijftig personen de nacht hebben doorgebracht op het plein. Dat zijn er sinds dinsdagavond een aantal meer.

De actievoerders mochten de afgelopen dagen ongestoord overnachten op het plein van de zogenaamde ‘veiligheidsdriehoek’ (de burgemeester, de politie en het openbaar ministerie). Dat lijkt ook de komende avond en nacht niet te gaan veranderen, zolang er geen grote wanordelijkheden ontstaan en het verkeer niet wordt belemmerd.