Tientallen krachtpatsers naar Rutger Smith Throwing Games

sport
Foto: belga

Zo’n vijftig atleten die gespecialiseerd zijn in de werpnummers doen zaterdag 1 juni mee aan de Rutger Smith Throwing Games.

Joop Tervoort, trainer en coach van de werpers van Groningen Atletiek, ziet een droom uitkomen. Al jarenlang loopt hij al met het idee om deze games te introduceren. Hij werd aangestoken door veel andere games die vooral een eerbetoon zijn aan een groot atleet.

Groningen Atletiek heeft al heel wat toppers voortgebracht. ‘Teveel om op te noemen’, zegt Tervoort op de website van zijn club. ‘Je moet een keus maken en Ik wilde dit al jaren. Zo hebben we gekozen voor Rutger Smith. Hij is de meest succesvolle werper geweest die Nederland ooit heeft gehad.’

Tervoort heeft hem getraind van 1995 tot 2007. De nu 42-jarige Smith deed mee aan drie Olympische Spelen en werd eenmaal jeugd-wereldkampioen. Hij werd 28 keer Nederlands kampioen en won zilver en brons bij diverse wereld- en Europese kampioenschappen. Bovendien was hij de eerste atleet ter wereld die op hetzelfde WK een medaille won bij het kogelstoten én discuswerpen. Smith is momenteel topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga.

Aan de wedstrijd doet zaterdag een vijftigtal atleten mee, waaronder enkele uit België en een werper uit Koeweit. Smith reikt een bokaal uit voor de beste seniorprestatie en eentje voor de beste juniorprestatie. De wedstrijd op het Atletiekcentrum in het Stadspark begint zaterdag om 11.00 uur. Op het programma staan de nummers kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren.