Ook Qbuzz staat zaterdagavond drie minuten stil

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

Ook medewerkers van Qbuzz hebben te maken met ‘harteloze’ incidenten en geweld. “Dat kan zo niet langer”, stelt de busvervoerder. Daarom doet ook Qbuzz, net als andere openbaar vervoersbedrijven in Nederland, komende zaterdag mee met een stilstandactie tegen geweld in het OV.

Om 22:30 uur zet Qbuzz haar bussen in Groningen drie minuten stil, vertelt Qbuzz-CEO Gerrit Spijksma: “We willen dat onze collega´s zich veilig voelen tijdens het werk. Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie. De maatregelen die wij als vervoerder nemen, lopen tegen grenzen aan en hebben daar echt de inzet van de overheid bij nodig.”

Volgens Qbuzz zijn controle en onregelmatigheden rondom vervoersbewijzen de grootste aanleidingen voor agressie. Volgens de vervoerder wil Qbuzz af van de afhankelijkheid van politie om identiteit van overtreders zonder ID bewijs vast te stellen. “Dat kan anders”, stelt Qbuzz. “Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben. Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. Vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken. Bovendien ontlast dit de politie.”

De actie om het OV zaterdagavond drie minuten plat te leggen werd maandag ingegeven door de NS, naar aanleiding van een incident van afgelopen zaterdag. Daarbij werd een hoofdconductrice en machinist van de NS mishandeld door een groep jongeren in een trein tussen Delft en Den Haag. De afgelopen dagen haakten meer vervoerders aan bij de actie, waaronder Arriva.