Leerlingenvervoer krijgt alsnog ontheffing om tijdens Operatie Ring Zuid van busbanen gebruik te maken

nieuws
foto: Kecko / Flickr.com

Het college heeft het leerlingenvoer alsnog toestemming gegeven om tijdens Operatie Ring Zuid gebruik te maken van busbanen. Dat heeft wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Passend onderwijs woensdag bekendgemaakt.

De wethouder reageerde op de vragen van Stadspartij 100% voor Groningen. Mariska Sloot: “Mijn fractie vindt het van het grootste belang dat leerlingen van alle soorten onderwijs hun school op tijd kunnen bereiken. Dat geldt ook zeker voor leerlingen die afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer. De meeste van deze kinderen kunnen niet op een andere wijze bij hun school komen en zijn extra kwetsbaar en vaak snel overprikkeld. Extra lange wachttijden zijn dan ook zeker niet in hun belang.”

“Kinderen worden vervelend”
Dinsdagavond besteedde OOG Tv aandacht aan het onderwerp. Een chauffeur, die ook namens collega’s sprak, vertelde dat het veelal gaat om kinderen met een rugzakje. Het rijden van een andere route kan al tot flinke paniek leiden. Dat geldt ook wanneer het busje, waarin zij vervoert worden, langer onderweg is en vaker stilstaat: “De kinderen worden dan vervelend, en dan moet ik de rust zien te bewaren in het busje, maar ik moet ook op de weg letten. Ik heb al twee keer gevraagd aan de gemeente of wij een ontheffing kunnen krijgen, maar ik heb nog helemaal niets gehoord.”

Wethouder Carine Bloemhoff: “Publiek vervoer krijgt een ontheffing”
De wethouder is in haar antwoord duidelijk: “Het is van essentieel belang dat de kinderen veilig en op tijd op school komen. Daarom krijgen alle organisaties die publiek vervoer aanbieden een ontheffing. Dit geldt ook voor het wmo-vervoer. We hebben dit inmiddels gecommuniceerd met de organisaties die dit vervoer aanbieden, en zij zijn dus op de hoogte.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Worden er ook gesprekken gevoerd over de eindexamens?”
Bij de VVD leidt het nog tot een extra vraag. Ietje Jacobs-Setz: “Operatie Ring Zuid gaat tot en met september duren. Straks breekt de periode van eindexamens aan. Bent u ook in gesprek hoe dit straks geregeld gaat worden, en dat we dus geen situaties krijgen met bussen vol eindexamenleerlingen die vast staan op een busbaan?” Bloemhoff: “Daar voeren we zeker gesprekken over. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om de starttijden. Dus daar zijn we mee bezig.”

Mariska Sloot: “Buslijn 6 rijdt niet meer”
Sloot: “Ik ben heel blij met de toezeggingen van de wethouder. Maar mijn fractie bereikte ook nog een ander bericht. Dat is namelijk dat vanwege de werkzaamheden buslijn 6 gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats rijdt buslijn 5. Mensen die met deze buslijn naar het transferium in Haren willen zullen daardoor gebruik moeten maken van een trap om op de parkeerplaats te komen. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit heel vervelend. Wat kunnen we voor deze mensen betekenen?” Bloemhoff: “Dat antwoord heb ik nu niet paraat. Dat moet uitgezocht worden, en die reactie stuur ik naar u door.”