Wandeling, toespraken, en optredens voor Oekraïne in Groninger binnenstad

nieuws
In Haren wordt er zondag druk gewerkt aan het maken van borden die tijdens de mars gedragen kunnen worden. Foto: Willemijn Kemp

Het is aanstaande zaterdag twee jaar geleden dat Rusland begon aan de inval in Oekraïne. Daar wordt in Groningen bij stilgestaan met een mars door de stad, toespraken en optredens op de Nieuwe Markt en een bijeenkomst bij het Stadhuis.

De protestmars begint komende zaterdag rond 16.30 uur op de Nieuwe Markt. Na een route door Stad is er, ongeveer een uur later, op hetzelfde plein een programma met dans, muziek en sprekers. Ook burgemeester Koen Schuiling voert dan het woord.

De burgemeester doneert na zijn toespraak ook een schoenendoos met schoolspullen aan vrijwilligers. De overhandiging vormt de start van een inzamelingsactie. De schoenendozen worden, na de inzameling, door vrijwilligers naar Oekraïne gebracht.

De demonstratie eindigt rond 18.45 uur bij het Stadhuis. Hier worden kaarsen en rozen geplaatst om stil te staan bij de slachtoffers van de oorlog. Daarnaast is buiten gelegenheid om na te praten en iets te eten en drinken.

Voorafgaand aan het programma in de binnenstad wordt, in de stationshal van het Hoofdstation, een concert gegeven door vrouwenkoor Femmes Majeures. Vanaf 16.00 uur zijn er Oekraïense liederen te horen in de hal van het station.