Onderzoek: Noorderlingen eten te weinig groente

nieuws
Foto: congerdesign via Pixabay

De inwoners van Noord-Nederland eten veel te weinig groente en staan nog niet op grote schaal te springen om biologische voeding te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool.

Toch zeggen veel Noorderlingen dat ze graag een groter aanbod van groente en fruit in sportkantines, scholen en op het werk zouden zien. Het onderzoek van het lectoraat Transformational Media laat zien dat er nog veel ruimte is om gezonde en duurzame voedselconsumptie onder de Noorderlingen te bevorderen. Slechts 8% van de Noord-Nederlandse bevolking voldoet aan de consumptie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Als het gaat om biologische voedselproducten zien we dat maar 18% regelmatig deze voedselproducten koopt. Vrouwen doen dat vaker dan mannen.

Het onderzoek toont aan dat betaalbaarheid, veiligheid én gezondheid belangrijke elementen zijn bij de aankoop van voedselproducten. Vooral kennis blijkt een bepalende factor. Mensen die beter geïnformeerd zijn over de positieve effecten van biologische voeding en op de hoogte zijn van de impact van duurzaam voedingsgedrag op het milieu kopen eerder biologische voedselproducten. De meeste respondenten vinden biologische voedselproducten wel duur.