UMCG opent nieuwe faciliteit voor onderzoek naar microbioom

nieuws
Foto via UMCG

In het UMCG is woensdag de nieuwe Groningen Microbioom Hub geopend. Hier gaan onderzoekers uit het ziekenhuis en van buitenaf onderzoek doen naar nieuwe methodes om ziekten, die samenhangen met bijvoorbeeld bacteriën en virussen in de darmen te behandelen en te voorkomen.

In UMCG was woensdag een symposium ter ere van de opening van de Groningen Microbioom Hub. De hub werd geopend door de decaan van het UMCG, Wiro Niessen.

De microbioomhub is opgericht door onderzoekers van de afdelingen Maag- Darm- en Leverziekten, Medische Microbiologie en Infectiepreventie, en Genetica. Eerst gaan alleen deskundigen van deze afdelingen samen in de hub werken. Maar na een inwerkperiode kunnen ook andere onderzoekers meewerken in de hub, ook van buiten het UMCG. Ook bedrijven krijgen de kans om onderzoek te gaan doen in de hub.

In de nieuwe faciliteit zijn drie nieuwe laboratoria met de nieuwste technologie naast elkaar gebouwd. Hierdoor kunnen onderzoekers slim en snel met elkaar samenwerken. Ook is er een kantoorruimte voor mensen die data analyseren achter de computer. Zo kunnen ook zij snel schakelen met de mensen op het lab.

Volgens het UMCG heeft het onderzoek in de Microbioom Hub één duidelijk doel: aanknopingspunten bieden om de volksgezondheid te verbeteren. De samenstelling van micro-organismen (bacteriën en virussen) in de darmen speelt een belangrijke rol in het gezond houden van het menselijk lichaam en heeft dus ook invloed op het ontstaan en verloop van verschillende ziekten. Inzicht in hoe het microbioom bijdraagt aan gezondheid en ziekte leidt, zo stelt het UMCG, tot nieuwe mogelijkheden om patiënten te behandelen en het ontstaan van ziekten te voorkomen.