Klankbordgroep moet zorgen bij marktondernemers over emissieloze binnenstad bespreekbaar maken

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Er komt een klankbordgroep waarmee marktondernemers hun problemen met de gemeente kunnen bespreken over het zero-emissie maken van de binnenstad. Dat hebben de wethouders Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer en Carine Bloemhoff (PvdA) van Haven & Marktwezen woensdag laten weten.

Marktkooplui lieten eerder op de dag van zich horen in een artikel in het Dagblad van het Noorden. De gemeente wil dat vanaf 2025 het gebied binnen de Diepenring een milieuzone wordt. Dit betekent dat vanaf dan er alleen nog emissieloze voertuigen dit gebied in mogen rijden. De ondernemers maken zich daar zorgen over. Hun marktkramen zijn zo zwaar dat deze niet getrokken kunnen worden door bijvoorbeeld elektrische voertuigen. En als deze voertuigen er wel zijn, dan zijn ze qua aanschaf erg duur.”

Wethouder Carinne Bloemhoff: “Er is ons veel aangelegen om de markt te behouden”
Wethouder Broeksma: “We werken in onze binnenstad toe naar zero-emissie. Dit hebben we vastgelegd in 2021. Met brancheverenigingen is inmiddels uitgebreid gesproken. De aandachtspunten die zij aandragen, die pakken wij op.” Wethouder Bloemhoff: “Met de marktkooplui zijn we regelmatig in gesprek. En het klopt dat er veel op de markt af komt. Daarom hebben we besloten om een klankbordgroep op te zetten, zodat we op zoek kunnen naar maatwerk. Als gemeentebestuur is er ons veel aan gelegen om de markt te behouden. De markt is een grote economische trekker, en een belangrijke plek voor ondernemers en bezoekers. Het eerste gesprek staat voor komende vrijdag op de agenda. Ook daarna blijven we in gesprek.”

Dennis Ram (PVV): “Ondernemers worden gedwongen om te elektrificeren”
In de raad zijn er zorgen. Rico Tjepkema van de PvdA: “Wij maken ons zorgen, en ook de marktkooplui maken zich zorgen. De markt moeten we koesteren. Het is goed dat er een klankbordgroep komt. Wel zouden wij graag willen zien dat het gemeentebestuur ons blijft informeren over de voortgang.” Dennis Ram van de PVV: “Ondernemers worden gedwongen om te elektrificeren. Maar zulk soort vrachtwagens, die zulke grote en zware karren kunnen trekken, zijn er nog niet. Wat gaan we doen als er in 2025 geen technische oplossing voorhanden is?” Etkin Armut van het CDA: “Kunnen we niet een ontheffing verlenen voor deze ondernemers?”

Wethouder Carinne Bloemhoff “Via klankbordgroep problemen bespreken en oplossen”
Broeksma: “Alles is onderwerp van gesprek. We kijken naar verschillende oplossingen. Maar het is wel belangrijk om te benoemen dat we de marktondernemers niet over één kam kunnen scheren. Er zit verschil in type, en ook het soort warenkar dat men gebruikt.” Bloemhoff: “Hoe houden we de warenmarkt toekomstbestendig? Dat onderwerp staat op onze agenda. De klankbordgroep die we nu opgezet hebben is bedoeld om op een laagdrempelige manier problemen te bespreken en ook op te lossen.”