Creatieve industrie en onderwijs in oude tabaksfabriek Niemeyer

Een nieuwe bestemming voor voormalige tabaksfabriek Niemeyer aan de Paterswoldseweg begint concrete vormen aan te nemen. Het moet een plek worden voor de creatieve industrie en onderwijs in Groningen.

Het bedrijf NWPO heeft interesse om het fabriekscomplex te ontwikkelen. NWPO heeft de laatste jaren veel grote bouwprojecten in de stad Groningen gerealiseerd. Het Groothandelshuis en Merckt aan de Grote Markt zijn voorbeelden van hun bouwprojecten.

Samen met kennisnetwerk Campus Groningen gaan zij een plan bedenken voor het complex dat stamt uit 1904. Te denken valt aan een gemengde campus met plek voor cultuur, IT, ondernemers, kunstenaars, horeca, beginnende bedrijvigheid, maakindustrie en kantoren.

De gemeente had vorig jaar al een beroep gedaan op de wet voorkeursrecht gemeenten om het pand van British American Tobacco te kopen. Dit regelt het eerste recht op koop door de gemeente. Deze bestuurlijke maatregel werd genomen als voorschot op deze plannen.

Maar de koop is nog niet rond, want er ligt nogal een groot verschil tussen de vraagprijs en wat de gemeente op het pand heeft geboden.