CatCallsOfGrunn in actie tegen straatintimidatie

‘Pssst meisje, lekker rokje’, ‘Waar gaan die geile beentjes naar toe?’, ‘Je mag wel bij mij slapen hoor’. Dit zijn de kreten die veel vrouwen dagelijks moeten aanhoren. Een groot deel van de vrouwen heeft last van het zogenaamde ‘cat-calling’, het naroepen van en fluiten naar mensen op straat. CatCallsOfGrunn is een Instagram account die dit probleem onder de aandacht brengt.

Dit doen ze doormiddel van stoepkrijt. Op sociale media roepen de vier meiden, die achter dit account zitten, Groningers op om de dingen die naar ze geroepen worden met hen te delen. Dit schrijven ze dan met krijt op de plek waar dat gebeurde. Iedereen kan zijn of haar ervaring delen via een privé-bericht op Instagram. “Het blijft niet alleen bij naroepen. Sommige vrouwen worden bedreigd of worden zelfs aangerand.” Vertelt medebeheerder Shannon Kimkens.

De 4 D’s
“Wanneer je getuige bent van cat-calling bij iemand anders, kun je helpen door middel van de 4 D’s: Direct action, Delay, Distraction en Delegate. Bij direct action spreek je meteen iets uit tegen degene die een grens overschrijdt. Distraction, ook wel afleiden, richt zich op het slachtoffer uit de situatie halen of de aandacht afleiden. Uitstellen betekent dat je even wacht en daarna in actie komt om het slachtoffer te helpen. Als je zelf niet durft in te grijpen, kun je de situatie delegeren door hulp te zoeken van een andere omstander.” Vertelt medebeheerder Birgit Eggink.

Catcalls Heatmap
Voor haar scriptie heeft Brigit onderzoek gedaan naar straatintimidatie in Groningen. Ze heeft de locaties in Groningen in kaart gebracht waar de meeste straatintimidatie voorkomt. Met name in het centrum en het uitgaansgebied ervaren vrouwen veel overlast. Opmerkelijk is ook dat veel vrouwen in het Noorderplantsoen worden lastiggevallen.

Foto van Birgit Eggink


Orange the World

Dit probleem wordt deze maand extra onder de aandacht gebracht tijdens de campagne Orange the World. Met deze wereldwijde campagne wordt aandacht gevraagd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. “Veilig, overal en altijd”, is het thema voor dit jaar. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, in het openbare vervoer, op school en online.

Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. In onze gemeente zijn er naar schatting meer dan 20.000 vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld. Eén op de tien vrouwelijke studenten krijgt tijdens haar studietijd te maken met verkrachting. En tachtig procent van al het seksueel geweld gebeurt door een bekende van het slachtoffer.