‘Asfalt van de toekomst’ grijpt naast overheidsinnovatieaward

nieuws
Foto: Bert Lanting voor Gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft met het project ‘asfalt van de toekomst’ naast de overheidsinnovatieaward gegrepen. Dinsdagavond werd bekend gemaakt dat de titel ‘Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023’ naar Zaandam gaat.

Groningen was één van de drie finalisten. Afgelopen zomer vond een presentatie plaats van 25 projecten waarbij een jury drie finalisten aanwees. Het project ‘asfalt van de toekomst’ is door de gemeente Groningen ontwikkeld, en houdt minder warmte vast, stoot minder CO2 uit en is veiliger voor weggebruikers.

GemGroReflection
Het asfalt, dat de naam GemGroReflection draagt, wordt geproduceerd op 130 graden in plaats van de gebruikelijke 160 graden. Dit scheelt in de uitstoot van CO2 en kost ook minder energie. “Het asfalt slijt ook minder, waardoor er minder onderhoud nodig is”, liet wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Stadsbeheerder eerder weten. Zwart asfalt kan in de zomer erg warm worden, wat hittestress met zich meebrengt. In het asfalt, dat onder andere is te vinden in de wijk Lewenborg, worden na verloop van tijd witte stenen zichtbaar, wat licht beter reflecteert en de hittestress een halt toeroept.

Zuivere Koffie
Toch ging de hoofdprijs niet naar Groningen, maar naar Zaandam. “We zijn helaas niet de winnaar van de award geworden”, laat de gemeente weten. “Maar we zijn wel supertrots op onze collega Ronald Rosman, die het asfalt ontwikkeld heeft. We feliciteren Zuivere Koffie in Zaandam.” Zuivere Koffie biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden een tweede kans in het leven door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk.

Vereniging voor OverheidsManagement
De verkiezing ‘Beste Overheidsinnovatie van het Jaar’ is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement, VOM. Het heeft als doel om goede overheidsinnovaties een podium te bieden en in het zonnetje te zetten, kennis uit te wisselen en ter inspiratie te dienen voor overheidsinnovaties, overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers.