Vijftien ‘adviseurs slimme mobiliteit’ in spe krijgen eerste les in provinciehuis

nieuws
Foto via Provincie Groningen

De komende zes maanden laten vijftien deelnemers aan het opleidingsprogramma Slim en Groen Onderweg zich omscholen tot adviseur in de slimme mobiliteit.

Maandagochtend maakten de deelnemers aan het programma, opgezet door drie noordelijke provincies, voor het eerst kennis met elkaar. Na een kort welkomstwoord volgde de officiële openingshandeling, door middel van drie groene lampen op een verkeerslicht. Na de opening van het programma volgde meteen een eerste introductieles in verkeerskunde.

De deelnemers doen mee aan een gratis opleidingstraject, waarmee werkzoekenden en mensen uit andere vakgebieden zich in zes maanden kunnen laten omscholen tot adviseur in de slimme mobiliteit. Dit vakgebied richt zich op nieuwe, snellere en groenere manier van vervoer van mensen en producten. Denk aan zelfrijdende auto’s en treinen of intelligente verkeerslichten die kunnen communiceren met het verkeer.

De deelnemers krijgen, door zich in dit nieuwe vakgebied specialiseren, meer kansen op de arbeidsmarkt. Tegelijk krijgen overheden en bedrijven nieuwe werknemers op met actuele kennis op dit gebied. Tot en met december volgen de deelnemers allerlei vakken, zoals verkeerskunde, digitalisering en persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens brengen de deelnemers de opgedane kennis in de praktijk tijdens een werkervaringsperiode als adviseur Smart Mobility bij een advies- of ingenieursbureau, een gemeente of provincie.

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân bieden het programma gezamenlijk aan. Zij werken nauw samen met het UWV en WerkinZicht. Meer informatie over het opleidingsprogramma is te vinden op de website van de provincie Groningen.