Petitie tegen reclamebelasting al bijna 1.500 keer getekend

nieuws
Foto: Jimmy Dijk

De petitie tegen de voorgestelde reclamebelasting in Groningen is tot nu toe bijna 1.500 keer ondertekend. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De petitie is opgezet door ondernemers van onder andere bedrijvenvereniging VBNO als reactie op de plannen van het stadsbestuur om vanaf volgend jaar bedrijven te laten betalen voor reclame op hun eigen gebouw. Het college van B&W en een meerderheid van de gemeenteraad is daar voorstander van.

Volgens de ondernemers heeft ‘de belasting niet alleen negatieve gevolgen voor bedrijven, maar ook voor ziekenhuizen, sportverenigingen, culturele instellingen, de voedselbank en kerken; zeker in een tijd waarin velen het al moeilijk hebben. Ook sportclubs hebben zich tegen het voorstel gekeerd.

De gemeente wil er met de invoering van de belasting voor zorgen dat er minder reclames te zien zijn. Dat geldt onder meer voor gevelreclames, sandwichborden, uithangborden, lichtreclames en raamreclames. Het tarief is afhankelijk van het oppervlak van de reclame in vierkante meters. Volgens de gemeente hoeft het merendeel van de ondernemers geen, of slechts heel weinig, reclamebelasting te betalen.