Kosteloos aanpassen van geslacht op identiteitsbewijs nu mogelijk in Groningen

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De gemeente Groningen vergoedt sinds deze week ook de kosten van een nieuw identiteitsdocument na verandering van de geslachtsregistratie. Daarmee is het één van de weinige gemeenten in Nederland die deze kosten voor haar rekening neemt.

Het gemeentebestuur nam het besluit in januari al, maar heeft nu duidelijk hoe de vergoeding voor de documenten eruit gaat zien. Het gaat om de kosten van vervanging van identiteits-documenten (een paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs). Ook de kosten van een deskundigheidsverklaring worden vergoed. Voor een wijziging van vermelding van geslacht is een dergelijke verklaring nodig.

“In Groningen mag je zijn wie je bent”, aldus verantwoordelijk wethouder Molema. “Iedereen is verschillend, maar er is ruimte voor al die verschillen. Staat er op je identiteitsbewijs iets anders dan je je voelt of bent, dan moet dit kosteloos kunnen worden aangepast. Dat is nu mogelijk in onze gemeente.”

Het college besloot de kosten te gaan vergoeden naar aanleiding van vragen aan het gemeentebestuur van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, D’66 en Student en Stad. De vier fracties schatten in december vorig jaar in dat de nieuwe regels voor transgenders de gemeente ongeveer drieduizend euro per jaar zouden kosten. Dat blijkt wel iets te optimistisch gedacht. De gemeente verwacht dat ongeveer twintig mensen per jaar van de mogelijkheid gebruik maken. Op basis daarvan denkt de gemeente ongeveer 10.000 euro per jaar kwijt te zijn.

Inwoners moeten de kosten van een nieuw identiteitsdocument eerst zelf betalen. Na het invullen van het declaratieformulier stort de gemeente het bedrag direct weer terug op de rekening.