‘Handig in de Buurt’ op plaats 84 in Duurzame 100: “Belangrijkste is de waardering die vrijwilligers krijgen”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het initiatief ‘Handig in de Buurt’ van Conny Eldering, uit de wijk De Hoogte, staat op plaats 84 in de Duurzame 100. Daarmee is ‘Handig in de Buurt’ één van de meest invloedrijke initiatieven in Nederland op het gebied van duurzame ontwikkeling.

De Duurzame 100 bestaat sinds 2009. In dat jaar publiceerde dagblad Trouw een ranglijst met de honderd meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzame ontwikkeling. Sindsdien wordt de lijst jaarlijks gepubliceerd, en geldt het als een gezaghebbende ranglijst. In 2019 is een wijziging doorgevoerd waarbij men zich is gaan richten op initiatieven vanuit de samenleving.

“We zijn er heel blij mee”
“We wisten al dat we in de lijst zouden staan”, vertelt Eldering. “Maar nu weten we ook op welke plaats. We zijn er heel blij mee, maar het belangrijkste is de waardering die de vrijwilligers hiermee krijgen voor het feit dat ze er voor kiezen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het duurzaam mee kunnen doen van iedereen aan onze samenleving. En zeker voor diegenen die het om fysieke, financiële of fysieke redenen lastig hiermee hebben.” Donderdag vindt de prijsuitreiking plaats in Amsterdam. Eldering zegt hier samen met negen vrijwilligers naar toe te zullen gaan.

Handig in de Buurt
Handig in de Buurt is een sociale onderneming. “Als mensen lid zijn, kunnen ze gebruik maken van een grote en diverse hoeveelheid gereedschappen, materialen en diensten. Maar het is meer dan alleen dat. In De Hoogte zitten we op een vaste locatie, die dient als sociale ontmoetingsplek. We werken aan een dorpsgevoel, een noaberschap, dat we proberen te versterken in elke wijk door overal aanwezig te zijn. En we helpen mensen. Als iemand een klus niet uit kan voeren, dan ondersteunen we daarbij. Maar het contact is het belangrijkste. Een kopje koffie met iemand drinken en de tijd voor een gesprek nemen, kan veel betekenen.”

Stortplaats
Waar op landelijk niveau Handig in de Buurt in het zonnetje wordt gezet, hangt op lokaal niveau de vlag er heel anders bij. Eerder deze zomer kwam Eldering in het nieuws omdat hij niet meer afval kan afvoeren bij de vuilstort. Eén van de onderdelen van Handig in de Buurt is namelijk dat mensen geholpen worden bij het afvoeren van grofvuil. Het gaat om mensen die geen auto hebben, of geen rijbewijs hebben. Op een gegeven moment werd Eldering bij de stortplaats geweigerd. Er mag namelijk vier keer per jaar gratis afval worden afgevoerd, waarbij de gemeente Handig in de Buurt ook nog eens ziet als een bedrijf. Dat brengt kosten met zich mee, die Eldering weigert te betalen.

“Ik ga niet meer zeuren”
“Die situatie waar we het eerder deze zomer over hadden … de situatie is nog steeds hetzelfde. Vanuit de gemeente wordt er gefrustreerd en geblokkeerd. Zo ga je toch niet met burgerinitiatieven om? Handig in de Buurt is een burgerinitiatief waarbij we de zwakkeren in de samenleving helpen en ondersteunen. Op dit moment heb ik zoiets, ik ga niet meer zeuren, de gemeente komt maar naar mij toe en ik doe gewoon mijn ding.”